Алматы қаласы
Білім басқармасының
"№178 мамандандырылған лицей"
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі:
+7(727) 392-54-42
Бухгалтерия:
+7(727) 392-54-39
eOtinish.kz
Нашар көрушілер
нұсқасы
Денсаулыққа пайдалы тағамдар
19
сентябрь
2025
Денсаулыққа пайдалы тағамдар
Танымал диетологі, невропотолг Джонни Боуден дденсаулық ең пайдалы 12 тағам түрін анықтады. Оның қатарында құрамында нәрлі заттары, фитохимиялық қосындылары, дәрумендері, минералдары, антиоксиданттары мен пайдалы майлары бар өнімдер еніп отыр.  Боуденнің айтуынша, ол адамды жүз жасқа жеткізетін тамдардың тізімін жасаған.  Сонымен, денсаулықты кеселден қорғайтын өнімдер мыналар: жидектер, атбұршақ, жаңғақ, қаймағы айырмалған сиыр сүті, майлы балық, мал еті, жұмыртқа, орамжапырақ, алма, сарымсақ
Дұрыс тамақтану - денсаулық кепілі
12
сентябрь
2025
Дұрыс тамақтану - денсаулық кепілі
2025 жылдың 12 қыркүйек күні, №178 мамандандырылған лицейде 10 "Ә" сынып оқушыларымен "Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі" тақырыбында сынып сағаттары өткізілді. Көктем мезгілінде дұрыс тамақтанудың маңыздылығы, ағзамызға қаншалықты пайдалы екені айтып өтілді. Фастфуд тағамдарының зияны мен денсаулыққа кері әсері жайлы түсіндірме жұмыстары жүргізілді. "Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі" тақырыбында шығарма жазылды. Тәрбие сағатының мақсаты: оқушыларға "Дұрыс тамақтану" ұғымын түсіндіру, пайдалы
Дұрыс тамақтану
05
сентябрь
2025
Дұрыс тамақтану
Адамның өсуіне, қалыпты дамуына және өмірлік белсенділігіне мүмкіндік беретін, оның денсаулығы мен аурудың алдын алуға ықпал ететін тамақтану. Жалпы денсаулық жағдайы жақсы және созылмалы аурулардың қаупі төмен, жемістерге, көкөністерге, дәнді дақылдарға, бұршақ дақылдарына, жаңғақтарға және балыққа бай диета қаныққан майларды, транс майларды және қантты аз тұтынумен және тұзды шектеулі тұтынумен байланысты. Салауатты диета тазартылған дәндерден, өңделген еттерден және тәтті тағамдардан
Көктем мезгілінде қалай дұрыс тамақтану керек
20
май
2025
Көктем мезгілінде қалай дұрыс тамақтану керек
№178 мамандандырылған лицейде «Көктем мезгілінде қалай дұрыс тамақтану керек» тақырыбында 7 сыныбында сынып сағаты өтті. Мақсаты: Оқушыларға көктем мезгілінде қалай дұрыс тамақтану керегін үйрету. Көктемде табиғат қана емес, адам ағзасы да тазара бастайды. Ағзада жасушалар жаңарады. Сондықтан адам әлсіреп, иммунитеті төмендеп, дәрумендерді қажет етеді. Қыстағы тойымды рационды көктемде қандай құнарлы асқа ауыстыру керек? Көкөніс, жеміс-жидектерді көп пайдаланып, сорпа ішу керек. Ал майды
Дұрыс тамақтану ережелері
20
май
2025
Дұрыс тамақтану ережелері
Денсаулығыңызға бей-жай қарағыңыз келмей ме, тамақтану кестесін белгілеуден бастаңыз. Тәулігіне бір — екі рет қана тамақтану дұрыс емес. Белгілі мөлшерде үш немесе төрт рет тамақтану керек. Тамақтың құнарлы болғанына көңіл бөліңіз. Себебі, адам ағзасы дұрыс қабылдайтын, оны асқазан еш қиындықсыз қорытатын тағам түрлері, яғни белок, майлар, витаминдер, минералды заттарға бай болуы шарт. Бұл ретте дәрігер — диетологтың да кеңесі артық болмайды. Тәуліктік ас мәзірінің әртүрлі болуы керек.
Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты - дұрыс тамақтану
16
май
2025
Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты - дұрыс тамақтану
Тамақтану адамның өмірлік қажеттігі және денсаулық кепілі. Ас-адамның арқауы, ағза дене жүктемесінде ғана емес, тыныштық жағдайында да шығындайтын қуат көзі. Ас ішу біздің жасушаларымыз бен тіндерімізді жаңартуға мүмкіндік береді. Дұрыс тамақтану жүрек-қантамыр, асқазан-ішек жолдары, қантдиабеті, остеопороз, онкологиялық аурулардың алдыналу үшін, сыртқы орта әсеріне қарсы тұру үшін, ағзаның жұмысқа қабілеттілігін арттыру үшін, белсенді ұзақ өмір сүру үшін қажет.Салауатты тамақтану және жоғары
Сүт өнімдерінің пайдасы
08
май
2025
Сүт өнімдерінің пайдасы
Ұлттық тағамдардың ішінде ежелгі және көпшілікке ортақ тағамның бірі ақ екені бәрімізге белгілі. «Ағы бардың - бағы бар» деп қазақ халқы сүт тағамын бақыт, несібесі деп білген. Сүтті соншалық қасиеттеудің басты себебі – ол тіршілік арқауы, одан неше алуан құнарлы тағамдар әзірлеп, дастарқан молшылығын жасаған.      Сүт тағамдарынан қымыз, шұбат, құрт, ірімшік, қатық, айран, уыз, май, сүзбе тағы басқаларын күнделікті пайдаланамыз. Бұлардың барлығының да адам денсаулығына тигізер пайдасы мол.  
Лицей асханасында тамақтану
05
май
2025
Лицей асханасында тамақтану
     Лицейдегі тамақтану қоректік, теңдестірілген, дәмді, тартымды, әртүрлі, қолжетімді, қауіпсіз, сонымен қатар экологиялық таза және ғылыми негізделген.      Түскі ас балалардың күнделікті энергия қажеттілігінің үштен бірін қамтамасыз етуі керек, сонымен қатар ақуыздардың (энергияның шамамен 15 пайызы), майлардың (30 пайызға дейін) және көмірсулардың (55 пайызға дейін) ұтымды қатынасын қамтамасыз етуі керек. Балалардың өсуі, дамуы және аурулардың алдын алу үшін дәрумендермен байытылған майы
Адам денсаулығына пайдалы тағамдар
02
май
2025
Адам денсаулығына пайдалы тағамдар
Дәрумендер мен минералды элементтердің қорын жинауға бағытталуы керек. Оларды маусымдық көкөністер мен жемістердің арқасында толтырған дұрыс.  Денсаулық мықты болу үшін пайдалы тағамдармен тамақтану керек. Пайдалы тағамдар кешенді және арнайы деп бөлінеді. Бұл жолы назарларыңызға әр ағзаға өзінше пайдалы болатын тағам түрлерін ұсынамыз. Миға: Арқан балық, тунец, сардина мен грек жаңғағы. Бұлшық еттерге: жұмыртқа, соя сыры, қызыл балық. Ал бұлшық еттеріңіз ауырса банан жеген дұрыс. Өкпеге:
Олимпиадаға келген оқушылар лицей асханасынан тамақтанды, асхана қызметкерлері дайындаған тағамдар өте дәмді әрі құнарлы екенін айтты.
30
апрель
2025
Олимпиадаға келген оқушылар лицей асханасынан тамақтанды, асхана
      2025 жылғы 23–27 сәуір аралығында Алматы қаласындағы №178 мамандандырылған лицей базасында 8–9 сынып оқушыларына арналған Аягүл Миразова атындағы Республикалық математикалық олимпиадасы  алғаш рет өтті. Қазақстанның барлық өңірлерінен 250-ге жуық оқушы, сондай-ақ 100-ден астам қонақ – команда жетекшілері, қазылар алқасының мүшелері, педагогикалық қауымдастық өкілдері қатысты. Олимпиадаға келген оқушылар лицей асханасынан тамақтанды, асхана қызметкерлері дайындаған тағамдар өте дәмді әрі