Алматы қаласы
Білім басқармасының
"№178 мамандандырылған лицей"
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі:
+7(727) 392-54-42
Бухгалтерия:
+7(727) 392-54-39
eOtinish.kz
Нашар көрушілер
нұсқасы
Баланың дұрыс тамақтану әдетін қалай қалыптастыру керек
10
январь
2023
Баланың дұрыс тамақтану әдетін қалай қалыптастыру керек
    Дұрыс тамақтану - балалар денсаулығының негізі болып табылады және өмір бойы пайдалы болмақ. Баланы ерте жастан бастап дұрыс тамақтануға үйрету, оған ересек өмірде тамақтануға оң көзқарас қалыптастыруға көмектеседі. Сенесіз бе, жоқ па, бірақ бұл әдеттерді қалыптастыру процесі көңілді және пайдалы болуы мүмкін – сіздің балаңызға ғана емес, бүкіл отбасыңызға да. Оны бастаудың алты әдісі мынадай. 1. Жағымды әдеттерді қолдаңыз; 2. Тағамға дұрыс көзқарас қалыптастырыңыз; 3. «Тамағыңды тауыс»
Сүт өнімдерінің пайдасы
19
декабрь
2022
Сүт өнімдерінің пайдасы
    Ұлттық тағамдардың ішінде ежелгі және көпшілікке ортақ тағамның бірі ақ екені бәрімізге белгілі. «Ағы бардың - бағы бар» деп қазақ халқы сүт тағамын бақыт, несібесі деп білген. Сүтті соншалық қасиеттеудің басты себебі – ол тіршілік арқауы, одан неше алуан құнарлы тағамдар әзірлеп, дастарқан молшылығын жасаған.      Сүт тағамдарынан қымыз, шұбат, құрт, ірімшік, қатық, айран, уыз, май, сүзбе тағы басқаларын күнделікті пайдаланамыз. Бұлардың барлығының да адам денсаулығына тигізер пайдасы мол.
Қыс мезгілінде адам ағзасына қажет дәрумендер
07
декабрь
2022
Қыс мезгілінде адам ағзасына қажет дәрумендер
     Қыс мезгілінде күн сәулесінің жетіспеушілігі, қозғалыстың аздығы түрлі вирустарды жұқтырып ауруға душар қылады. Иә, расымен, қыс пен күзде адам ағзасы көптеген дәрумендерді қажет етеді. Алайда арнайы маманның тағайындауынсыз кез келгенін қабылдай беруге болмайды. Алдымен сараптама жасау арқылы ағзадағы дәруменнің деңгейін тексеру керек. Сонымен қатар, бізге дәрумендердің көп мөлшері бар тағамдар тізімін біліп жүрген артық етпейді.            С дәрумені Иммунитетіміздегі негізгі
"Дұрыс тамақтану" тақырыбында, 9 сынып оқушыларымен сынып сағаттары өткізілді
22
ноябрь
2022
"Дұрыс тамақтану" тақырыбында, 9 сынып оқушыларымен сынып сағаттары
      2022 жылдың 22 қараша күні, №178 мамандандырылған лицейде 9 сынып оқушыларымен "Дұрыс тамақтану" тақырыбында сынып сағаттары өткізілді. Күз мезгілінде дұрыс тамақтанудың маңыздылығы, ағзамызға қаншалықты пайдалы екені айтып өтілді. Фастфуд тағамдарының зияны мен денсаулыққа кері әсері жайлы түсіндірме жұмыстары жүргізілді. Тәрбие сағатының мақсаты: оқушыларға "Дұрыс тамақтану" ұғымын түсіндіру, пайдалы және зиянды тағамдарды ажырата білуге үйрету, салауатты өмір салтын насихаттау.
Адам денсаулығына пайдалы тағамдар
08
ноябрь
2022
Адам денсаулығына пайдалы тағамдар
     Күзгі мезгілде тамақтану - иммунитетті нығайтуға, дәрумендер мен минералды элементтердің қорын жинауға бағытталуы керек. Оларды маусымдық көкөністер мен жемістердің арқасында толтырған дұрыс.  Денсаулық мықты болу үшін пайдалы тағамдармен тамақтану керек. Пайдалы тағамдар кешенді және арнайы деп бөлінеді. Бұл жолы назарларыңызға әр ағзаға өзінше пайдалы болатын тағам түрлерін ұсынамыз. Миға: Арқан балық, тунец, сардина мен грек жаңғағы. Бұлшық еттерге: жұмыртқа, соя сыры, қызыл балық. Ал
Адам ағзасына балықтың пайдасы
26
октябрь
2022
Адам ағзасына балықтың пайдасы
      Балық – көптеген адамдардың ең сүйікті тағамдарының бірі. Адамдар оны кез келген түрінде жей береді. Және ол қайнатылған, қуырылған, буланған немесе тұздалған, маринадталған, ысталған, тіпті шикі балық болсын, өзінің ерекше дәміне байланысты кез-келген адамның көңілінен шығып, тәбетін ашады.      Ет тұтынатындарға қарағанда балық жейтіндер көп. Өйткені тіпті, ет жемейтін кейбір адамдар балықтың артықшылығы оның етінің құрамында екенін біле отырып, балық жейді. Оның құрамында A, D, E
"Дұрыс тамақтану" тақырыбында сынып сағаттары өткізілді
18
октябрь
2022
"Дұрыс тамақтану" тақырыбында сынып сағаттары өткізілді
     2022 жылдың 18 қазан күні №178 мамандандырылған лицейде 6 және 10 сынып оқушыларымен "Дұрыс тамақтану" тақырыбында сынып сағаттары өткізілді. Мақсаты: оқушыларға "Дұрыс тамақтану" ұғымын түсіндіру, пайдалы және зиянды тағамдарды ажырата білуге үйрету, салауатты өмір салтын насихаттау.
Тамақтану гигиенасы
06
октябрь
2022
Тамақтану гигиенасы
   Адамға көптеген ауру қоздыратын микробтар тазартылмаған көкөніс, жеміс-жидек, су, шикі піскен тағам түрлерінен жұғады. Сол үшін үйде ас әзірлейтін аналардың әсіресе, тамақ өнеркәсібі саласында жұмыс істейтіндері мұқият болғаны абзал. Тамақтан улануға себеп болатын бактериялардың басты тасымалдаушысы-адамның өзі. Адамның аузы-мұрны, қолы, терісі, ішегі бактерияларға толы. Ас үйдегі тағам қалдықтарын тастайтын ыдыс та микробтың нағыз ұясы. Жабық ыдыста сақталмаған, дер кезінде төгілмеген тағам
Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты - дұрыс тамақтану
28
сентябрь
2022
Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты - дұрыс тамақтану
     Тамақтану адамның өмірлік қажеттігі және денсаулық кепілі. Ас-адамның арқауы, ағза дене жүктемесінде ғана емес, тыныштық жағдайында да шығындайтын қуат көзі. Ас ішу біздің жасушаларымыз бен тіндерімізді жаңартуға мүмкіндік береді. Дұрыс тамақтану жүрек-қантамыр, асқазан-ішек жолдары, қантдиабеті, остеопороз, онкологиялық аурулардың алдыналу үшін, сыртқы орта әсеріне қарсы тұру үшін, ағзаның жұмысқа қабілеттілігін арттыру үшін, белсенді ұзақ өмір сүру үшін қажет. Салауатты тамақтану және
Балалар мен жасөспірімдердің тамақтану рационы
08
сентябрь
2022
Балалар мен жасөспірімдердің тамақтану рационы
     Дұрыс дайындалған тамақтың балалар мен жасөспірімдердін денесі мен ақылының бірқалыпты дамуы үшін мәні зор. Тамақтың жетіспеуі балалардың бойының өсуі мен дамуын кешеуілдетіп, организмнің әр түрлі ауруларға қарсыласуын төмендетеді, ал артық тамақтану — зат алмасу процесін бұзып, астың қорытылуына зиянын тигізеді. Тиімді тамақтану балалар мен жасөспірімдердің жасына қарай организмнің негізгі нәрлі заттарды қажетсінуін және олардың ара қатынасын ескере отырып ұйымдастырылуы қажет. Балалар