Алматы қаласы
Білім басқармасының
"№178 мамандандырылған лицей"
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі:
+7(727) 392-54-42
Бухгалтерия:
+7(727) 392-54-39
eOtinish.kz
Нашар көрушілер
нұсқасы
Дұрыс тамақтану - денсаулық кепілі
25
апрель
2025
Дұрыс тамақтану - денсаулық кепілі
2025 жылдың 22 сәуір күні, №178 мамандандырылған лицейде 10 "Ә" сынып оқушыларымен "Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі" тақырыбында сынып сағаттары өткізілді. Көктем мезгілінде дұрыс тамақтанудың маңыздылығы, ағзамызға қаншалықты пайдалы екені айтып өтілді. Фастфуд тағамдарының зияны мен денсаулыққа кері әсері жайлы түсіндірме жұмыстары жүргізілді. "Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі" тақырыбында шығарма жазылды. Тәрбие сағатының мақсаты: оқушыларға "Дұрыс тамақтану" ұғымын түсіндіру, пайдалы және
Адам ағзасына балықтың пайдасы
22
апрель
2025
Адам ағзасына балықтың пайдасы
    Балық – көптеген адамдардың ең сүйікті тағамдарының бірі. Адамдар оны кез келген түрінде жей береді. Және ол қайнатылған, қуырылған, буланған немесе тұздалған, маринадталған, ысталған, тіпті шикі балық болсын, өзінің ерекше дәміне байланысты кез-келген адамның көңілінен шығып, тәбетін ашады.      Ет тұтынатындарға қарағанда балық жейтіндер көп. Өйткені тіпті, ет жемейтін кейбір адамдар балықтың артықшылығы оның етінің құрамында екенін біле отырып, балық жейді. Оның құрамында A, D, E
Дені сау адамның тамақтану рационы қандай болуы тиіс?
17
апрель
2025
Дені сау адамның тамақтану рационы қандай болуы тиіс?
2025 жылдың 17 cәуір күні №178 мамандандырылған лицейде 5 "Б"  сынып оқушыларымен "Дені сау адамның тамақтану рационы қандай болуы тиіс?" тақырыбында сынып сағаты өткізілді. Салауатты өмір салты әуелі дұрыс тамақтанудан басталады. Нутрициолог мамандар тарапынан «Сіздің асқазаныңыз қоқыс жәшігі емес, көрінген тамақты тықпалаудың қажеті жоқ. Тамақты талғап, құнарлы етіп ішіңіз»,- деген кеңесті жиі естиміз. Сонда дені сау адамның тамақтану рационы қандай болуы тиіс? Мамандардың кеңесіне сүйене
Дұрыс тамақтану
16
апрель
2025
Дұрыс тамақтану
    Адамның өсуіне, қалыпты дамуына және өмірлік белсенділігіне мүмкіндік беретін, оның денсаулығы мен аурудың алдын алуға ықпал ететін тамақтану. Жалпы денсаулық жағдайы жақсы және созылмалы аурулардың қаупі төмен, жемістерге, көкөністерге, дәнді дақылдарға, бұршақ дақылдарына, жаңғақтарға және балыққа бай диета қаныққан майларды, транс майларды және қантты аз тұтынумен және тұзды шектеулі тұтынумен байланысты. Салауатты диета тазартылған дәндерден, өңделген еттерден және тәтті тағамдардан
Көкөністердің ағзамызға тигізер пайдасы
14
апрель
2025
Көкөністердің ағзамызға тигізер пайдасы
          Күн сайын жылдың кез келген уақытында ағзамызға көкөністер қажет. Олар — денсаулық кепілі. Оларды дұрыс таңдау арқылы ағзамызды тек көмірсумен, маймен, дәрумендермен, минералды заттармен ғана емес, мұнымен қатар аминқышқылдарынан бөлініп шығатын ақуызбен қамтамасыз етеміз. Түрлі көкөніспен тамақтанатын адамдар мүлдем ауырмай, өмір жасы ұзақ болады. Ересек адам күніне картопты қоспағанда одан бөлек 300-400 грамм көкөніс жеуі керек. Көктем мезгілінде ағзамызға көкөніс құрамындағы
Дұрыс тамақтану - денсаулық кепілі
09
апрель
2025
Дұрыс тамақтану - денсаулық кепілі
 2025 жылдың  9 сәуір күні, №178 мамандандырылған лицейде 7 "А" сынып оқушыларымен "Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі" тақырыбында сынып сағаттары өткізілді. Көктем мезгілінде дұрыс тамақтанудың маңыздылығы, ағзамызға қаншалықты пайдалы екені айтып өтілді. Фастфуд тағамдарының зияны мен денсаулыққа кері әсері жайлы түсіндірме жұмыстары жүргізілді. "Дұрыс тамақтану-денсаулық кепілі" тақырыбында шығарма жазылды. Тәрбие сағатының мақсаты: оқушыларға "Дұрыс тамақтану" ұғымын түсіндіру, пайдалы және
Біздің ағзамызға көкөністердің пайдасы
07
апрель
2025
Біздің ағзамызға көкөністердің пайдасы
Көптеген зерттеулер жаңа піскен көкөністер ағзаның жалпы жағдайына, көңіл-күйіне және сыртқы келбетіне жағымды әсер ететінін дәлелдеп отыр. Көкөністер созылмалы аурулар қаупін төмендетеді. Олардың ағзаға жетіспеуі күйзелістің пайда болуына ықпал етеді. Бұл жағдай орын алмас үшін күніне 5 көкөністен аз жемеу керек. Сондай-ақ, көкөністерді балғын түрінде немесе буға піскен күйінде жеу маңызды. Кез келген адамның тамақтану үлесінде (рацион) көкөністер болуы керек.
“Дұрыс тамақтану ережелері” тақырыбында сынып сағаты өтті.
02
апрель
2025
“Дұрыс тамақтану ережелері” тақырыбында сынып сағаты өтті.
     2025 жылдың 2-ші сәуір күні №178 мамандандырылған лицейде 8 сынып оқушыларымен “Дұрыс тамақтану ережелері” тақырыбында сынып сағаты өтті. Бұл сабақта балалар қалай салауатты өмір салтын ұстану, қалай денсаулықты дұрыс күту керектігін түсінді. Мақсаты: оқушыларға “Дұрыс тамақтану ережелер” ұғымын түсіндіру, пайдалы және зиянды тағамдарды ажырата білуге үйрету, салауатты өмір салтын насихаттау. Ауырып ем іздегенше, ауырмайтын жол іздейік! 
Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты - дұрыс тамақтану
01
апрель
2025
Адамзат денсаулығын сақтаудың басты шарты - дұрыс тамақтану
Тамақтану адамның өмірлік қажеттігі және денсаулық кепілі. Ас-адамның арқауы, ағза дене жүктемесінде ғана емес, тыныштық жағдайында да шығындайтын қуат көзі. Ас ішу біздің жасушаларымыз бен тіндерімізді жаңартуға мүмкіндік береді. Дұрыс тамақтану жүрек-қантамыр, асқазан-ішек жолдары, қантдиабеті, остеопороз, онкологиялық аурулардың алдыналу үшін, сыртқы орта әсеріне қарсы тұру үшін, ағзаның жұмысқа қабілеттілігін арттыру үшін, белсенді ұзақ өмір сүру үшін қажет. Салауатты тамақтану және жоғары