17
ноябрь
2025
"Сүт тағамдарының адам ағзасына пайдасы"


"Дұрыс тамақтануды" насихаттау мақсатында 5/7 сыныптар арасында "Сүт тағамдарының – адам ағзасына пайдасы" тақырыбында тәрбие сағаты өтті. Сүт тағамдары – адам ағзасы үшін маңызды көптеген қоректік заттардың табиғи көзі. Олардың пайдасы төмендегідей:1. Кальций және сүйек денсаулығы. Сүт, айран, сүзбе, ірімшік – кальцийге ең бай өнімдер.
Кальций сүйек пен тіс құрылысын нығайтады, сүйек сынуының алдын алады.
Балалар мен жасөспірімдер үшін өсудің негізгі факторы.
2. Бұлшықет пен жүйке жүйесіне қажетті ақуыз
Сүт өнімдеріндегі ақуыз толыққанды, барлық маңызды аминқышқылдары бар.
Бұлшықетті қалпына келтіруге, энергия алмасуына, жүйке жүйесінің жұмысына көмектеседі.
3. Ас қорытуға пайдалы
Айран, йогурт сияқты ашытылған сүт өнімдерінде пробиотиктер көп.
Олар ішек микрофлорасын қалыпқа келтіреді, ас қорыту жүйесін жақсартады, иммунитетті күшейтеді.
4. Витаминдер мен минералдар көзі
Сүтте: В2 (рибофлавин) – энергия алмасуына, В12 – қан түзілуіне, А витамині – көру және тері денсаулығына, D витамині – кальцийдің жақсы сіңірілуіне қажет.
5. Жүрек пен қан тамыр жүйесіне әсері. Майлылығы төмен сүт өнімдері жүрекке пайдалы, қан қысымын тұрақтандыруға көмектеседі.Калий мен магний тамырлардың жұмысын жақсартады.